Jan Kampherbeek,
Dan gaan we nu een interessante discussie krijgen. Is iets voor juristen om eens een duidelijk antwoord te geven.
Omdat de schoonmaak op dit moment met een verlopen algemeen bindend verklaarde CAO zit, en het betreffende bedrijf dus geen lid is van de OSB (dus ook geen ondertekenaar van de CAO) en de artikelen over de maximale looptijd tijdelijke contracten niet valt onder de regelgeving van geldigheid na verloop CAO periode, dan vervalt dus de voorrangsregeling van de CAO en geldt weer de wettelijke norm van max 3 jaar.
Dit is een probleem bij de schoonmaak CAO (trouwens met iedere CAO) waarbij afspraken boven wettelijk zijn die dan gelden voor een vaste periode en na afloop van deze periode niet meer ABV zijn (afloop CAO periode en nog geen nieuwe CAO), en dan niet meer gelden voor bedrijven die niet aangesloten zijn bij de partijen die een CAO afsluiten. Voor de partijen die wel gesprekspartner zijn in de CAO onderhandelingen zijn bindende afspraken waarbij gesteld wordt dat ook in de periode tussen twee cao's de afspraken van de oude- verlopen cao gelden.
Wat wel blijft staan is het feit dat het schoonmaakbedrijf in overtreding was bij de voorgaande verlengingen van het contract met steeds een jaar, omdat in die periode (zeer zeker de laatste keer) de CAO mei 2011 tot en met december 1013 geldig was.
Ik weet wel dat over het algemeen de bonden graag de geldigheid van een verlopen CAO willen blijven doorvoeren, maar juridisch is een en ander niet afgedekt, mede doordat de schoonmaak CAO afgesloten wordt door alleen de OSB voor de schoonmaakbranche, waarbij gelet mag worden op het feit dat de OSB misschien wel de bedrijven vertegenwoordigd met het grootste aantal personeelsleden, maar procentueel zijn de aangesloten bedrijven niet representatief. Dit geldt trouwens ook voor de bonden (FNV en CNV), zij vertegenwoordigen net 10% van de werkende personen in de branche