Nederlanders die in de thuiszorg aan de slag willen, komen bedrogen uit. Een groeiend aantal thuiszorgbedrijven wil geen Nederlandse werknemers. Ze nemen liever Oost-Europeanen in dienst.

Die blijven dan vervolgens 24 uur per dag bij de cliënt om zorg te verlenen en ze zijn goedkoper qua uurtarief.

Terwijl de ontslagrondes elkaar opvolgen in de traditionele thuiszorg, lijkt het langzaam normaal te worden dat Slowaken, Hongaren en Bulgaren aan het bed verschijnen. Thuiszorgclub Homecare draait er niet omheen: ‘We hebben geen plek voor Nederlandse zorgverleners’, zo staat prominent op de website.

Homecare zoekt wel werknemers, maar geen Nederlanders: “Dat is simpelweg niet wat wij doen. Het heeft dus ook geen nut te solliciteren”, benadrukt Homecare nog eens. Na telefonische navraag heeft Homecare de website ijlings aangepast, maar op de foto is de site te zien zoals die voor het telefoontje van RTLNieuws was.

Mijn vraag en angst is: Gaat dit ook in de schoonmaak branche gebeuren. Kan dit zomaar maar en wat doen de bonden hier tegen. Stel je heb een vast contract en een Oost-Europeaan pikt je werk in.

Senja